Kepentingan surah Al-Ikhlas


  1. Katakanlah (wahai Muhammad): (Tuhanku) ialah Allah Yang Maha Esa.
  2. Sesungguhnya Allah kekal.
  3. Dia tiada beranak dan Dia pula tidak diperanakkan
  4. Dan tidak ada sesiapapun yang serupa denganNya.SEBAB TURUNNYA SURAH AL-IKHLAS
Sebahagian riwayat menerangkan antara sebab turunnya surah Al-Ikhlas ialah ketika Rasulullah s.a.w. sedang dalam perjalanan pindah dari Mekah ke Madinah. Dalam perjalanan itu baginda telah diekori oleh seorang musyrik dengan kudanya. Pada saat itu turunlah Jibril memberitahu kepada Rasulullah dengan berkata, "Wahai Muhammad! Suraghoh sedang mengejar kamu dari belakang tetapi Allah telah memerintahkan bumi agar patuh kepada kamu."
Setelah Suraghoh sampai kepada Rasulullah dengan pedangnya yang terhunus beliau terus menyerang baginda. Dengan pertolongan Allah Suraghoh bersama dengan kudanya tiba-tiba terbenam ke dalam bumi sehingga tidak dapat bergerak lagi. Suraghoh lalu menjerit meminta pertolongan dari Rasulullah.
Kerana terlalu kasihan Rasulullahpun berpatah balik untuk menyelamatkan musyrik ini. Setelah selamat naik ke atas Suraghoh terus bertanyakan tentang Tuhan Muhammad, katanya, "Adakah Tuhan kamu itu terdiri dari emas atau perak?". Rasulullah menundukkan kepalanya buat seketika, kemudian turunlah Jibril memberikan wahyu dengan katanya, "Wahai Muhammad! katakan 'Qul Huwallah Hu Ahad... . hingga ke ayat terakhirnya.


Khasiat Surat Al-Ikhlas
1.Abu Sa'id Al-Khanafi menerangkan:
Surah ini dinamakan Surah Al-Ikhlas,artinya bersih atau pas.Maka barangsiapa yg membacanya dan mengamalkannya dg hati yg ikhlas maka ia dilepaskan kesusahan2 duniawi,dimudahkan didalam gel0mbang sakaratilmaut,dihindarkan dari kegelapan kubur dan kengerian hari kiamat.

2.Ibnu Syihab Al-Zukhri menerangkan:
"Siapa membaca Suratul Ikhlas seolah-olah ia membaca sepertiga Qur'an".

3.Riwayat dari Sayyidina 'Ali r.a.:
Siapa membaca Suratul Ikhlas sebanyak 11 kali sesudah shalat shubuh,maka syaitan tidak akan dapat menggodanya untuk berbuat dosa,meskipun syetan itu dg sungguh2 hendak menggodanya pada hari itu.

4.Sayyidah 'Aisyah menerangkan'"Dari nabi Muhammad SAW 'siapa membaca sesudah selesai shalat Jum'at,surat Al-Fatihah 7 kali,surat Al-Ikhlas 7 kali,surah Al-Falaq 7 kali dan surah An-Nass,maka Allah SWT akan melindunginya dari kejahatan sampai kehari Jum'at yg akan datang' ".Add Image

5.Dari Sayyidina 'Ali r.a. dari Rasulullah:
"Siapa hendak pergi musafir,kemudian ketika hendak meninggalkan rumahnya ia membaca surah Ikhlas 11 kali,maka Allah SWT memeliharakan rumahnya sampai ia kembali".

6.Sayyidina Anas menerangkan dari Rasulullah SAW:
"Siapa membaca Suratul Ikhlas 30 kali,maka Allah SWT akan menulis barakah,selamat dari api neraka dan aman dari adzab pada hari kiamat".

7.Imam Sayuthi menerangkan dalam kitabnya "Addurrul Mantsur",riwayat dari Ibnu 'Abbas bahwa Rasulullah SAW telah mengatakan:
"Siapa ada hajad hendaklah berwudhu dan shalat 4 rakaat dg sekali salam.
-Rakaat pertama membaca Fatihah sekali dan surah Ikhlas 11 kali.
-Rakaat kedua membaca Fatihah sekali dan surah Ikhlas 21 kali.
-Rakaat ketiga membaca Fatihah sekali dan surah Ikhlas 30 kali.
-Rakaat keempat membaca Fatihah sekali dan surah Ikhlas 41 kali.

Apabila sudah salam,sebelum berkata-kata membaca:
-Surah Ikhlas 50 kali.
-Shalawat atas nabi 50 kali.
-Istighfar 50 kali.
-Laa khaula walaa quwwata illaa billahil aliyil adhiim 50 kali,kemudian ia meminta hajadnya kepada Allah SWT,maka insyaAllah akan ditunaikan hajadnya.


http://ms.wikipedia.org/wiki/Surah_Al-Ikhlas
http://www.virtualfriends.net/article/articleview.cfm?AID=11687
http://www.wattpad.com/88229-khasiat-surat-al-ikhlas

0 comments:

Search This Blog

Followers

chatbox

RADIO ONLINE